Soluția care te face să arăți altfel în pandemie: de ce e atât de specială această mască invizibilă – VIDEO

de: Ciprian Ioana
10 06. 2020

Pe perioada pandemiei, firmele care au început să fabrice măști de protecție au prosperat. Unii, însă, au căutat să nu vină doar cu o mască obișnuită și au decis să-și personalizeze creațiile. Așa a apărut această mască specială, care este invizibilă și, promite producătorul, la fel de utilă ca cele medicinale.

Multe companii care aveau tehnologia necesară s-au pus pe treabă în această perioadă pentru a fabrica măști. Sunt la mare căutare și cererea e imensă în această perioadă și, la cum arată pandemia la nivel mondial, s-ar putea să mai fie ceva vreme de aici încolo.

O echipă de cercetători din Elveția a venit cu o idee inedită. E vorba de o mască transparentă, aproape invizibilă și arată total diferit față de una contravențională. În plus oferă aceeași protecție, susțin cei care au creat-o. Mai mult, e prietenoasă cu mediul, ea fiind biodegradabilă.

Masca invizibilă care te face să arăți altfel în pandemie

Masca de protecție e dezvoltată de cercetătorii de la Școala politehnică din Lausanne (EPFL) și Laboratoarele federale elvețiene de știință și tehnologie a materialelor (Empa). Gama de produse e denumită simplu HelloMasks, tocmai pentru a marca faptul că este transparentă și se poate vedea toată fața persoanei care o poartă.

Iar ideea cercetătorilor sună foarte promițător. Startup-ul HMCARE a reușit să obțină finanțări de aproximativ 930.000 de euro pentru a începe producția de serie a măștii invizibile.

Cercetătorii susțin că masca lor e biodegradabilă, deci nu poluează, în vreme ce măștile existente acum pe piață sunt adesea aruncate pe străzi și generează  poluare. Produsul e fabricat dintr-o membrană realizată dintr-un polimer dezvoltat special pentru această aplicabilitate.

Fibrele din polimer au între ele doar 100 de nanometri (0,0001 mm), aceeași spațiere ca la măștile conveionale – suficient de mică pentru a filtra virusurile și bacteriile, dar totuși suficient de mare să lase aerul să pătrundă printre ele. Astfel, noile măști sunt realizate 99% din biomasă, iar echipa de cercetători lucrează să ajungă la o proporție de 100%.